TWEE MILITAIREN OMGEKOMEN IN AFGHANISTAN

In Afghanistan zijn vanmorgen vroeg twee Nederlandse militairen omgekomen. Het voertuig waarin zij zaten reed op een geïmproviseerd explosief. Het gaat om de 22-jarige soldaat der eerste klasse Schouwink en de 23-jarige eerste luitenant Van Uhm. De laatste is de zoon van de gisteren aangetreden commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.Bij de aanslag raakten ook twee militairen zwaargewond. 

001e

Het betreft een 20-jarige soldaat der eerste klasse Norden en een 25-jarige korporaal der eerste klasse Hack. De toestand van de soldaat is kritiek. Hij wordt op dit moment behandeld in het hospitaal van Tarin Kowt. De situatie van de korporaal is stabiel. Alle militairen zijn afkomstig van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman maakte dit zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag bekend.

De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.   De eenheid waartoe de slachtoffers behoorden, maakte deel uit van een grotere gecoördineerde operatie die gisteravond is beëindigd. Deze had tot doel om de situatie rond dit gebied beter in kaart te brengen. De eenheden waren onderweg terug naar Kamp Holland. Op het moment van de aanslag zaten alle slachtoffers in hetzelfde voertuig.

Er is op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de aanslag specifiek gericht was tegen de eerste luitenant Van Uhm.

 

Iedereen kent familie van Mark Schouwink'

door onze correspondent

HENGELO -  De voetballers van vv Tubantia in Hengelo zijn in diepe rouw gedompeld door de dood van soldaat Mark Schouwink. Iedereen binnen de club kent de 'Schouwinks'. "Op deze manier komt de oorlog wel heel dichtbij", reageert secretaris Frits Verhoef aangeslagen.

De familie Schouwink is een begrip bij de club. Vooral omdat vader Gerard er sinds mensenheugenis voetbalt. Mark was in het verleden lid, maar broer Ruud speelt nog in het zelfde team als zijn vader. Verhoef heeft zijn teamgenoten nog niet kunnen spreken: "Toen ik rond het middaguur op het nieuws de achternaam hoorde, wist ik meteen hoe laat het was."

Na het basisonderwijs aan de Hengelose Schoolvereniging doorliep Mark Schouwink, 22 jaar geworden, tot zijn 16e de mavo van de scholengemeenschap Bataafse Kamp.

Aan de Zwavertsweg waar het ouderlijk huis staat, is de verslagenheid groot. Buurvrouw Wiggers. "Ik heb ze net gecondollerd. Deze mensen zijn er helemaal ondersteboven van. Een meneer van Defensie is al sinds vanochtend bij ze." De Hengelose burgemeester Kerkhaert betuigde 's middags zijn medeleven.

Pas bij de vierde wagen knalt het

ACHTERGROND, Van onze verslaggever Noël van Bemmel
gepubliceerd op 19 april 2008 08:25, bijgewerkt op 19 april 2008 08:27

AMSTERDAM - Het leek Defensie een mooi fotomoment: vader Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, die zijn zoon Dennis (23) een herinneringsmedaille opspeldt na terugkeer uit Uruzgan. Tot die tijd mocht niemand weten dat de zoon van ’s lands hoogste militair in het gebied was als pelotonscommandant. Vrijdag sneuvelde Dennis, samen met soldaat Mark Schouwink (22), toen zij met hun open terreinwagen op een bermbom reden.

‘Hij maakt zich zeker zorgen over zijn zoon’, zei brigadegeneraal Marc van Uhm vorige week in een gesprek over de aanstaande promotie van zijn drie jaar oudere broer Peter van Uhm. ‘Zoals iedere vader met een kind in Uruzgan.’ Viersterrengeneraal Van Uhm accepteerde donderdag het bevel over de Nederlandse Strijdkrachten. Hij stond daar in de wetenschap dat het peloton van zijn zoon op hetzelfde moment een operatie uitvoerde in een relatief gevaarlijk gebied. De familie Van Uhm heeft zich met succes ingespannen om de uitzending van hun zoon uit deze krant te houden. Zij vreesden dat de Taliban actief op zoek zouden kunnen gaan naar eerste luitenant Dennis. Defensie zegt voorlopig geen aanwijzingen te hebben dat de bermbom specifiek voor hem bedoeld was.

Het infanteriepeloton van Dennis werd afgelopen dagen ingezet om de westzijde van het zogeheten Deh Reshan-gebied beter in kaart te brengen. Daarbij waren meer pelotons betrokken, omdat de weerstand hier fors kan zijn. In de omgeving van het dorpje Khorma worden geregeld bermbommen gevonden en hinderlagen bestreden. Op de terugweg naar Kamp Holland reed het vierde voertuig op een bom. Daarin zaten pelotonscommandant Van Uhm en soldaat der eerste klasse Schouwink, maar ook soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25). De laatste twee raakten gewond; de toestand van Norden is kritiek. De militairen waren enkele weken eerder begonnen aan hun uitzending. Zij maken deel uit van het 45ste infanteriebataljon uit Ermelo. Luitenant Dennis was, ondanks zijn jonge leeftijd, een ervaren pelotonscommandant. Eerder diende hij in Irak en in de luchtmobiele brigade. ‘Een echte infanterist’, zegt een collega. ‘Net als zijn vader, maar dan groter en sterker.’ Vader en zoon hadden veel contact, vertelde eerder Marc van Uhm.

Hengelose militair gesneuveld in Afghanistan

vrijdag 18 april 2008 | 12:42 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:27

HENGELO - De 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo is vrijdagmorgen in Afghanistan gesneuveld . Het voertuig waarin hij zat reed op een bermbom. Daarbij is ook de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm omgekomen. Daarnaast vielen er twee zwaargewonden, van één van hen is de toestand kritiek. Dat heeft plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt.
De vier slachtoffers zaten allen in één voertuig toen die om 5 uur Nederlandse tijd op een ongeïdentificeerd explosief (IED) reed, ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Hun eenheid keerde terug naar de basis na een grotere verkennende operatie in de buurt van Deh Reshan, die donderdagavond werd beëindigd. De familie van de betrokken militairen is inmiddels op de hoogte gebracht. Allen maakten deel uit van het 45 pantserinfanteriebataljon in Ermelo.

Door de explosie kwamen naast eerste luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25) liepen ernstige verwondingen op. Zij worden verpleegd in het hospitaal op Kamp Holland. De situatie van Norden is kritiek. Hack is stabiel.

Volgens Meulman is er vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht is geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. Hij wees erop dat IED's een veel gebruikt wapen zijn in Afghanistan. „Hoewel veel IED's onschadelijk worden gemaakt is het gevaar nooit uit te sluiten”, aldus Meulman. Twee weken geleden raakten elf militairen gewond door twee aanslagen. Een van hen verloor zijn benen en ligt nog steeds in kritieke toestand in het militair ziekenhuis in Utrecht.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft direct het kabinet ingelicht, waarin met grote verslagenheid is gereageerd. Het contrast tussen de feestelijke commando-overdracht een dag eerder van Dick Berlijn naar Van Uhm en de gebeurtenissen nu, had niet groter kunnen zijn, aldus de minister.

In totaal zijn in Afghanistan nu zestien Nederlandse militairen omgekomen. Acht van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.

Mark Schouwink: voetballer, sociaal, rustig en open

zaterdag 19 april 2008 | 10:32 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:34

Een ‘geel persoon’ op het kleurenpalet. „Niet cijfermatig, maar sociaal, rustig en open." Zo omschrijft zijn goede vriend Nick de vrijdag in Uruzgan gesneuvelde soldaat eerste klas Mark Schouwink (22). „ Je kon altijd met problemen bij hem terecht", schetst de jonge Hengeloër.

Mark stamt uit een echte voetbalfamilie. Tot vier jaar geleden speelde hij bij voetbalvereniging Tubantia in Hengelo. Hij viel de laatste paar jaar regelmatig in bij het veteranenelftal van vader Gerard en zijn oudere broer Ruud. De wedstrijd van dat elftal, het tiende, voor zondag, werd eerder deze week al afgelast. De tegenstander had onvoldoende spelers. Tubantia- voorzitter Peter Leferink werd vrijdag overvallen door het trieste nieuws. „We hebben voor vanmiddag ( vrijdag, red.) een sponsorloop opgezet. De organisatie is in volle gang, die gaat door. Uiteraard staan we stil bij deze zeer tragische gebeurtenis. We nemen een moment stilte in acht, uit respect voor Mark en als steun voor zijn vader en broer.” Tubantia bekijkt nog of de elftallen met rouwbanden spelen.

Mark zat op de toenmalige Kohnstamm-basisschool, bij de Kasbah in Groot Driene. Volgens een vriend bezocht hij daarna meerdere middelbare scholen. Hij haalde in 2001 het mavo-diploma, aan OSG Bataafse Kamp in Hengelo. „Hij haalde het diploma met goede cijfers”, achterhaalt een medewerker aan de hand van een oude klassentabel. Na de mavo zou hij het ROC van Twente aan de Sportlaan Driene hebben bezocht, om enkele jaren geleden voor defensie te kiezen.

Marks familie stelt geen prijs op mediacontact. Dat liet Defensie­voorlichting desgevraagd weten. Wel werd zijn portret beschikbaar gesteld.

geplaatst: 18-4-2008, 18:00 door Gemeente Hengelo

Militair uit Hengelo overleden

Burgemeester Kerckhaert meldt met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De in Hengelo woonachtige militair is vrijdagochtend bij een aanslag in Afghanistan om het leven gekomen. Het gemeentebestuur van Hengelo betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De familie, vrienden en bekenden wordt alle sterkte toegewenst om dit grote verlies te dragen. De gedachten van het gemeentebestuur gaan ook uit naar de andere Nederlandse militairen die eveneens slachtoffer zijn geworden en hun families. Op de website van het Ministerie van Defensie is een digitaal condoleanceregister geopend. U kunt daar uw deelneming betuigen: www.mindef.nl. In overleg met de nabestaanden wordt besloten of er vanaf maandag een schriftelijk condoleanceregister in het stadhuis van Hengelo wordt geopend. Bron: www.hengelo.nl

Defensietop condoleert families op eigen website

vrijdag 18 april 2008 | 15:43 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 18 april 2008 | 15:47

 getekend door   :  Generaal b.d. Dick Berlijn
Beste Peter en Inge. Het verlies van Dennis raakt mij diep en ik leef intens met jullie mee. Dennis heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor een betere toekomst voor Afghanistan. Ik heb diep respect voor hem. Ik wens jullie, vriendin, familie, vrienden en collega’s heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verschrikkelijke verlies. Beste familie Schouwink. Het overlijden van Mark grijpt mij zeer aan. Ook hij zette zich onbaatzuchtig in voor een veiligere wereld. Ik wens familie, vriendin, vrienden en collega’s veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies. In gedachten ben ik bij u. Dick Berlijn (voormalig Commandant der Strijdkrachten).

getekend door   :  luitenant-generaal Rob Bertholee 
Vanochtend zijn soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm gesneuveld bij een aanslag op hun voertuig. Ik ben diep geraakt en zeer vele collega’s met mij. We leven sterk mee met de vriendin van Mark, de vriendin van Dennis, hun ouders, familie en vrienden en ook hun kameraden in Uruzgan. Namens het personeel van de Koninklijke Landmacht wens ik hen allen veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee.

Eimert van Middelkoop, Jack de Vries, Freek Meulman 
Wij zijn diep getroffen door het vreselijke bericht dat soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm, zoon van onze collega generaal Peter van Uhm, om het leven zijn gekomen. Het sneuvelen van deze jonge militairen maakt ons intens verdrietig. Zij stierven tijdens hun inzet voor een betere toekomst voor het Afghaanse volk en betaalden daarmee de hoogst mogelijke prijs. Wij hebben enorm veel respect voor deze jonge en dappere militairen. Onze gedachten gaan uit naar de ouders, vriendinnen, naaste familie, vrienden, collega’s en allen die hen dierbaar waren. Wij leven met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies. Minister Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Jack de Vries en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman.

,,Wij zijn diep getroffen door het vreselijke bericht dat soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm, zoon van onze collega generaal Peter van Uhm, om het leven zijn gekomen'', schrijven minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries.

(Condoléanceregister ministerie van Defensie, 18 april 2008)


Drukte blijft op condoleancesite militairen

zaterdag 19 april 2008 | 12:42
 

DEN HAAG (ANP) - Ook zaterdagochtend zijn nog honderden condoleances op de website van het ministerie van Defensie binnengekomen. Duizenden mensen hebben op het condoleanceregister steunbetuigingen geplaatst voor de nabestaanden van de omgekomen militairenm Mark Schouwink en Dennis van Uhm.

De twee militairen stierven vrijdag in Uruzgan nadat hun patrouille was getroffen door een bermbom. Twee andere militairen raakten gewond. Hun toestand is volgens Defensie nog kritiek.

Onder de condoleances bevonden zich al boodschappen van de bewindslieden van het departement en ook een blijk van medeleven van de net afgetreden commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn. Veel mensen prijzen de twee gesneuvelde militairen om hun moed en beschouwen ze als helden. Door drukte op het register was de website vrijdagavond op sommige momenten onbereikbaar.

Karzai betuigt medeleven aan families militairen

zaterdag 19 april 2008 | 18:16 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 18:24

DEN HAAG (ANP) - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de militairen die vrijdag slachtoffer werden van de aanslag met een bermbom in Uruzgan. Karzai heeft gebeld met de commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm. Dat heeft Defensie meegedeeld.

Bij de aanslag kwamen twee militairen om het leven, Mark Schouwink en Dennis van Uhm, de zoon van Van Uhm. Twee anderen raakten gewond, de 20-jarige soldaat der eerste klasse Toninho Norden en de 25-jarige korporaal der eerste klasse Roger Hack. De steunbetuiging van Karzai is door de families zeer op prijs gesteld, aldus Defensie.

Medeleven

zaterdag 19 april 2008 | 03:28 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:3
 

Burgemeester F. Kerckhaert van Hengelo heeft vrijdag zijn medeleven betoond aan de familie van de gesneuvelde soldaat Mark Schouwink (22). Na contact met de familie beslist de gemeente of en waar de komende dagen een condoleanceregister wordt geopend. Bij gemeentelijke panden en bij voetbalclub Tubantia, waarvan Mark eerder lid was, hingen vrijdag de vlaggen halfstok. De elftallen van Tubantia spelen dit weekend met rouwbanden.

Minuut stilte voor militairen

woensdag 23 april 2008 | 03:39 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 23 april 2008 | 10:06 

GRAVE - Ruim vijftig mensen hebben tot nu toe in het stadhuis van Grave het condoleanceregister van de omgekomen militair Dennis van Uhm getekend. Ruim 35 mensen betuigen medeleven met de familie van de eveneens gesneuvelde Mark Schouwink.
Van Uhm (23) en Schouwink (22) kwamen afgelopen vrijdag om toen zij op missie in Afghanistan op een bermbom reden.
Dennis van Uhm is zoon van commandant der strijdkrachten en Gravenaar Peter van Uhm. Zijn zoon bracht een groot deel van zijn jeugd in Grave door. Tot en met dinsdag 29 april is het condoleanceregister in Grave geopend. De gemeenteraad van Grave begon de raadsvergadering dinsdagavond met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de militairen.




Condoleanceregisters op Nederlandse bases

zondag 20 april 2008 | 15:07 

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben op de verschillende bases condoleanceregisters getekend om hun omgekomen collega's Mark Schouwink en Dennis van Uhm te gedenken. Dat meldde het ministerie van Defensie zondag.
De papieren registers liggen op Kamp Holland, Camp Hadrian en Kandahar Airfield. Er staan foto's bij van de twee gesneuvelden.
De twee militairen stierven vrijdag in Uruzgan nadat hun patrouille was getroffen door een bermbom. Twee andere militairen raakten ernstig gewond.

Bewust doelwit Taliban

zaterdag 19 april 2008 | 03:26 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:25

 DEN HAAG - De twee Nederlandse militairen, onder wie de 22-jarige soldaat eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo, die gisterochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan door een bermbom om het leven kwamen, reden in een open ongepantserde terreinwagen.

Dat meldt Defensie. Het andere slachtoffer is de 23-jarige Dennis van Uhm, zoon van de donderdag aangetreden Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm. Twee andere militairen, de in kritieke toestand verkerende soldaat eerste klasse Toninho Norden (20) en korporaal eerste klasse Roger Hack (25), raakten bij de aanslag gewond. Het viertal maakte deel uit van het 45e pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

De Taliban heeft bij monde van woordvoerder Qari Yousef Ahmadi bekend gemaakt dat het de zoon van de bevelhebber 'bewust als doelwit had gekozen'. De Taliban zou op de hoogte zijn geweest van zijn locatie.

Defensiespecialist Ko Colijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam noemt de mogelijkheid van een gerichte aanval op Dennis van Uhm huiveringwekkend: "Als het géén toeval was, zou dat betekenen dat de Taliban informatie heeft over wanneer de troepen de poort uitgaan en langs welke route zij rijden". Colijn sluit niet uit dat dat het geval is..

Defensie benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de actie specifiek was gericht tegen de zoon van generaal Van Uhm.


Afscheids-ceremonie op Kamp Holland

Op Kamp Holland in Afghanistan is zondagochtend 20 april om 09.00 een herdenkingsdienst gehouden voor de twee militairen die afgelopen vrijdag door een aanslag om het leven kwamen.Bij het binnenkomen van de grote tent klonken de tonen van Dire Straits’ Brothers in Arms. Behalve de Nederlandse collega’s waren er ook Australische en Amerikaanse collega’s aanwezig. Tijdens de dienst spraken commandant Task Force Uruzgan, kolonel Richard van Harskamp, commandant Battlegroup, Overste Cees de Rijke, dominee Wim Bos en humanistisch geestelijk verzorger Sietse Sinnema de aanwezige militairen toe.

De lichamen van de soldaat Mark Schouwink en de luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open vrachtwagen (zogeheten viertonner) in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. De wagen werd begeleid door militairen van de eenheid van de overledenen. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega’s opgesteld voor een laatste (militaire) groet. Bij het Australische transportvliegtuig (C130) werden de kisten door de naaste collega’s het vliegtuig ingedragen. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in de zogeheten ‘Missing man formation’ over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet vloog de C130 over het kamp weg richting Nederland.


Op de verschillende bases in Afghanistan zijn condoleanceregisters geopend om de Nederlandse militairen de gelegenheid te geven hun omgekomen collega's Mark Schouwink en Dennis van Uhm te gedenken. De papieren registers liggen op Kamp Holland, Camp Hadrian en Kandahar Airfield. Er staan foto's bij van de twee gesneuvelden.


Kippenvel bij de laatste groet

Wrang is dat ik het er met Dennis nog over heb gehad vorige week. De manier is laf maar helaas keiharde waarheid in dit gebied," schrijft militair Johan in zijn dagboek op internet over de bermbommen die eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink vrijdag fataal werden. "Woorden schieten uiteraard te kort."

Veel militairen die dienen in Uruzgan vertellen op internet over hun belevenissen om het thuisfront te informeren. Sinds vrijdag zijn de verslagen droef, maar vastberaden.

Er wordt onder meer stilgestaan bij de drukbezochte herdenkingsdienst voor de gesneuvelde militairen, gisteren in Uruzgan.

De lichamen van Mark Schouwink en Dennis van Uhm worden na de dienst achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Militair Gerard: "Er klinken commando’s en men brengt de eregroet als de wagen passeert. Op de achtergrond worden vier saluutschoten gelost met mortieren ter ere van de omgekomen infanteriecollega’s."

Naaste collega’s dragen de kisten een Australisch C-130 transportvliegtuig in. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vliegen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in een zogeheten ‘Missing man formation’ over de aangetreden militairen. "Op dat moment krijg ik kippenvel op mijn armen en denk ik aan de twee jonge collega’s, 22 en 23 jaar, die daar in het vliegtuig liggen! Vol goede moed en jeugdig bravoure zijn ze aan hun taak begonnen. Abrupt is daar een einde aan gekomen, weggerukt van dit aardse leven in de bloei van hun leven! Dit hoort ook bij het militair zijn. Ik hoop dat dit eerste en de laatste keer is dat ik hier heb gestaan."

(AD, 20 april 2008)

| Permanente link | Reacties (0)

Afscheidsceremonie op Kamp Holland

TARIN KOWT - Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega's is zondagochtend op Kamp Holland een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De gesneuvelde militairen Dennis van Uhm (links) en Mark Schouwink. FOTO'S DEFENSIE

Bij het binnenkomen van de grote tent klonken de tonen van Dire Straits' Brothers in Arms. Tijdens de dienst spraken onder anderen commandant Task Force Uruzgan kolonel Richard van Harskamp, dominee Wim Bos en humanistisch geestelijk verzorger Sietse Sinnema de aanwezige militairen toe.
De lichamen van soldaat Mark Schouwink en luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Militairen van de eenheid van de overledenen begeleidden de wagen. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega's opgesteld voor een laatste militaire groet.
Naaste collega's droegen de kisten een Australisch C-130 transportvliegtuig in. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in een zogeheten 'Missing man formation' over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet vloog de C-130 over het kamp.

Burgemeester Kerckhaert van Hengelo bezoekt vanmiddag de ouders van de 22-jarige omgekomen militair Mark Schouwink in Afghanistan.

Kerckhaert zal de ouders in Hengelo vragen of er een condoleanceregister moet worden geopend door de gemeente. De 22-jarige militair kwam vrijdagmorgen met de zoon van de commandant van de Nederlandse strijdkrachten om toen hij op een bermbom reed. Bij de voetbalvereniging Tubantia, waar Mark voetbalde, is het nieuws hard aangekomen. Alle elftallen van Tubantia spelen zaterdag met rouwbanden. Het elftal waar de vader en de broer van Mark Schouwink in voetballen, spelen niet. Voor alle wedstrijden wordt een minuut stilte in acht genomen

 

Condoleanceregister in stadhuis Hengelo

19-4-2008 14:54:22

Burgemeester Kerckhaert heeft zaterdagmiddag een bezoek gebracht aan zijn ouders. De 22-jarige militair kwam vrijdagmorgen met de zoon van de commandant der strijdkrachten om toen hij op een bermbom reed. Volgens Kerhaert wordt de familie zo goed mogelijk ondersteund door een speciale afdeling van Defensie.  Honderden mensen hebben maandag in het stadhuis van Hengelo het condoleanceregister voor Mark Schouwink ondertekend. Volgens de gemeente staan er opvallend veel jongeren in de rij die hun medeleven betuigen. Het ministerie van defensie heeft op haar website een gezamenlijk condoleanceregister geopend voor zowel Schouwink als voor Dennis van Uhm. Daarop zijn als duizenden steunbetuigingen te lezen. Het condoleanceregister blijft in ieder geval tot aan de begrafenis of crematie in het stadhuis liggen.

Condoleanceregister Schouwink geopend. 

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft vandaag om 10.00 uur een schriftelijk condoleanceregister voor de vrijdag in de provincie Uruzgan in Afghanistan gesneuvelde soldaat eerste klasse Mark Schouwink (22) uit Hengelo geopend. Bij het register, in de centrale hal van het stadhuis, is ook een foto van de omgekomen militair geplaatst. Schouwink kwam om samen met de 23-jarige eerste luitenant Dennis van Uhm, zoon van Nederlands hoogste militair, commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm

Contact Afghanen botst met veiligheid

Bermbommen confronteren Nederland met keuze tussen open of gesloten wagens Contact met de Afghaanse bevolking maken in open jeeps, of jezelf opsluiten in een veilige pantserwagen? Nederlandse militairen en hun dilemma.

Door onze redacteur Jaus Müller

Het was half acht ’s ochtends toen het gebeurde. Een colonne Nederlandse militaire voertuigen reed afgelopen vrijdag over de weg bij het dorpje Khorma in Uruzgan. Aanvankelijk ging het goed. Tot er een bermbom ontplofte, nét op het moment dat de open Mercedes-terreinwagen van Dennis van Uhm (23) en Mark Schouwink (22) eroverheen reed, vertelde plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Frank Meulman later die dag op een persconferentie.

De aanslag confronteert de militairen in de Afghaanse provincie opnieuw met een oud dilemma. Wat krijgt voorrang? Het met open vizier tegemoet treden van de lokale bevolking? Of de veiligheid van de eigen troepen? In de praktijk betekent dat een keuze maken tussen de ‘slappe’, maar open Mercedes- terreinwagen, of een stevig, maar angstaanjagend gesloten pantservoertuig .

De lichamen van de twee gedode militairen kwamen gisteren aan in Nederland. Twee collega-militairen raakten bij de aanslag zwaar gewond. Een van hen verkeert nog in kritieke toestand.
De Talibaan verklaarden enkele uren na de aanslag niet te hebben geweten dat de zoon van de commandant der strijdkrachten in de terreinwagen zat. Toeval, zeiden de islamitische rebellen. Vandaag zeiden de Talibaan op een website dat de aanslag een vergelding was voor Wilders’ film Fitna.Dat ze juist de terreinwagen als doelwit kozen – het was de vierde wagen in de colonne – is wellicht minder toevallig. De Nederlandse jeeps, zonder dak of beschermende cabine, zijn niet bestand tegen de ingegraven explosieven.

De Talibaan weet: tref je vijand daar waar hij het zwakst is. De terreinwagen en zijn inzittenden zijn de jongste slachtoffers van deze guerrillatactiek. De exacte toedracht wordt nog onderzocht, maar het is niet ondenkbaar dat de Talibaan de eerste drie voertuigen lieten passeren om vervolgens met een op afstand bedienbare bermbom de vierde te treffen.

Jeep is zwakke plek in konvooi
Het keuzeprobleem tussen ‘beschermd’ en ‘open’ vervoer bestond al bij aanvang van de missie in 2006. Critici, zoals enkele militaire vakbonden, vroegen zich af of de Nederlandse militairen wel voldoende werden beschermd, en of contact met de bevolking, een doel van de missie, niet ten koste zou gaan van de veiligheid van de eigen militairen.

Defensie stelde dat het onwenselijk was alleen in gesloten voertuigen door de straatjes van Uruzgan te rijden. Zo maak je geen contact met de bevolking. In open jeep gaat dat veel beter. Militairen kunnen beter om zich heen kijken, de omgeving observeren. Afghanen stappen makkelijker op een jeep af dan op een metershoge pantserwagen waarvan de bestuurder niet zichtbaar is.

De Talibaan heeft geen boodschap aan aanspreekbare Nederlandse militairen. De islamitische rebellen ontpoppen zich als een steeds professionelere vijand. In 2002, een jaar na de verdrijving van het Talibaan-regime, gingen de eerste bermbommen in Afghanistan af. Dat jaar registreerde de coalitiemacht in Afghanistan 22 aanslagen met dit soort explosieven. Het aantal liep volgens de NAVO vorig jaar op tot 1.256. Bermbom is eigenlijk een verkeerd woord: de explosieven liggen vaak op strategische punten ingegraven, midden in de weg.


Bermbommen worden steeds geavanceerder. De eerste generatie bermbommen was voorzien van een drukplaat. Kwam er gewicht op, een voertuig bijvoorbeeld, dan volgde de explosie. Maar ook ezeltjes, kamelen en Afghanen kwamen zo om. Dat zette kwaad bloed onder de bevolking; en een guerrillabeweging kan niet zonder haar steun.
Dus worden aanvallen met bermbommen nu gerichter uitgevoerd. Ze worden op afstand ontstoken met behulp van lange draden of infraroodsignalen. Niet alleen wordt de bevolking zo ontzien, er kan ook beter worden gemikt op de zwakkere plekken in het konvooi: de jeeps.De snelle uitbreiding van het Afghaanse netwerk voor mobiele telefonie speelt de Talibaan ook in de kaart. Met mobiele telefoons kunnen de bommen van nog grotere afstand tot ontploffing worden gebracht. Steeds vaker worden Nokia’s en Samsungs aangetroffen in niet ontplofte bommen.

De afweging blijft dezelfde, maar dient zich steeds nadrukkelijker aan: willen we blijven openstaan voor de Afghanen? Of verstoppen we ons achter dikke platen staal? Nederlandse militairen hebben nog steeds een voorkeur voor de eerste optie. Een Defensiewoordvoerder: „De commandant ter plaatse neemt iedere keer de beslissing in wat voor voertuigen de patrouille wordt uitgevoerd. In een tank loop je het minste risico, maar heb je ook het minst direct contact met de omgeving.”

In het begin van de missie werd de open houding wel de Dutch app roach genoemd. Later ontkrachtten bewindslieden dit, die zeiden dat er een uniforme aanpak zou zijn in Afghanistan en geen specifiek Nederlandse werkwijze. Feit is dat sommige landen eerder geneigd zijn de jeeps in hun kamp te laten. Zo rijden Canadezen in de buurprovincie Kandahar bijna uitsluitend met pantserwagens door de stad. Door raampjes niet groter dan de gleuf van een brievenbus bekijken ze de bevolking.

M.m.v. Cees Banning
Achtergronden over de missie op www.nrc.nl/uruzgan

(NRC/Handelsblad, 21 april 2008)

zo 20 apr 2008, 16:11

Gesneuvelde militairen naar Nederland

DEN HAAG -  De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink keren zondag terug naar Nederland. Naar verwachting landen zij in de loop van de avond met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven, aldus het ministerie van Defensie. Daar worden zij met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Gesneuvelde militairen terug in Nederland

EINDHOVEN -  De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn zondagavond in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie zijn zij overgedragen aan hun familie en naasten. Dat heeft een woordvoerder van Defensie zondag gezegd.

Acht militairen droegen de kist van Mark Schouwink uit het toestel. Onder de dragers van de kist van luitenant Dennis van Uhm bevonden zich ook drie vrienden. Een tamboer ging elke kist voor. Ongeveer 180 militairen van de 43ste gemechaniseerde brigade vormden op de vliegbasis een erehaag. Onder hen waren zes collega's van hun peloton uit Uruzgan die met Mark Schouwink en Dennis van Uhm zijn teruggevlogen uit Afghanistan.

Bij de aankomst in Eindhoven werden zij in aanwezigheid van de familie Van Uhm ontvangen door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23), zoon van de vorige week aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45ste pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo, een onderdeel van de 43ste gemechaniseerde brigade


Gesneuvelde militair teruggevlogen

20-4-2008 16:28:16

Zondagavond werd het stoffelijk overschot op luchthaven Eindhoven overgedragen aan zijn familie. Maandag om tien uur wordt het condoleanceregister in het stadhuis van Hengelo geopend. Schouwink kwamen vrijdag in Afghanistan om het leven door een bermbom.

Gesneuvelde militairen terug bij nabestaanden

Terwijl de krijgsmacht rouwt om het verlies van twee militairen, roept de vakbond om meer steun van Navo-landen voor de missie in Uruzgan. De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde Dennis van Uhm en Mark Schouwink zijn gisteravond teruggekeerd in Nederland. Zij landden met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven. Daar werden zij na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

Onder hen was ook Peter van Uhm, de donderdag aangetreden commandant der strijdkrachten en vader van de omgekomen Dennis. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind deze week plaatsvinden. Eerste luitenant Dennis van Uhm (23) en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom. Zij kwamen terug van een verkenning bij Deh Reshan. Volgens de Amerikaanse terrorisme-specialist Laura Mansfield was de aanslag een wraakactie vanwege de anti-islamfilm ’Fitna’ van Geert Wilders. De taliban zouden dat op hun website verklaard hebben.

De twee militairen die bij de aanslag zwaargewond raakten, werden zaterdag al overgevlogen naar Nederland. Zij zijn opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega’s werd gisteren op Kamp Holland in Uruzgan een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen.

De militaire vakbond AFMP vindt dat Nederland in Afghanistan meer militaire steun moet krijgen van andere Navo-landen. Volgens AFMP-voorzitter Wim van den Burg bewijzen de vele aanslagen met bermbommen dat er te weinig militairen zijn om het gebied te controleren.

Een groep Afghaanse militairen is begonnen met een speciale opleiding in technieken om de dreiging van mijnen en andere geïmproviseerde explosieven, zoals bermbommen, tegen te gaan.

Gesneuvelde militairen terug in Nederland

zondag 20 april 2008 | 22:44 | Laatst bijgewerkt op: zondag 20 april 2008 | 23:52

De lichamen van soldaat Mark Schouwink en luitenant Dennis van Uhm werden na de herdekingsdienst in Kamp Holland in Afghanistan achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Foto ANP

EINDHOVEN (ANP) - De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn zondagavond in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie zijn zij overgedragen aan hun familie en naasten.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie zondag gezegd. Acht militairen droegen de kist van Mark Schouwink uit het toestel. Onder de dragers van de kist van luitenant Dennis van Uhm bevonden zich ook drie vrienden. Een tamboer ging elke kist voor.

Ongeveer 180 militairen van de 43ste gemechaniseerde brigade vormden op de vliegbasis een erehaag. Onder hen waren zes collega's van hun peloton uit Uruzgan die met Mark Schouwink en Dennis van Uhm zijn teruggevlogen uit Afghanistan.

Bij de aankomst in Eindhoven werden zij in aanwezigheid van de familie Van Uhm ontvangen door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23), zoon van de vorige week aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan.

Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45ste pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo, een onderdeel van de 43ste gemechaniseerde brigade.


Gedode militairen overgedragen

maandag 21 april 2008 | 07:50 | Laatst bijgewerkt op: maandag 21 april 2008 | 08:14

Een militair staat stil bij de dood van zijn collega's Dennis van Uhm en Mark Schouwink. In Kamp Holland, de Nederlandse basis in Afghanistan, is voor hen een condoleanceregister geopend. foto Arief Rorimpandey/GPD
21 apr 2008, 07:43 - EINDHOVEN - De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn gisteren overgebracht naar Nederland.

Het vliegtuig met de stoffelijke overschotten landde gisteravond op vliegbasis Eindhoven. Daar werden de lichamen met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23) en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan in Uruzgan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag overgevlogen naar Nederland en opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45 pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de militairen. Karzai belde met de commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, de vader van de gesneuvelde Dennis. De families hebben de steunbetuiging van Karzai zeer op prijs gesteld, aldus Defensie.

Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega's is gisteren op Kamp Holland een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben op de bases ook condoleanceregisters getekend om hun omgekomen collega's te gedenken.

Ook kwamen de afgelopen dagen duizenden condoleances op de website van het ministerie van Defensie binnen. Onder de condoleances bevonden zich al boodschappen van de bewindslieden van het departement en ook een blijk van medeleven van de net afgetreden commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn.

De vakbond AFMP vindt dat Nederland in Uruzgan meer militaire steun moet krijgen van andere NAVO-landen. "Als die extra steun uitblijft, moeten we bezien of de prijs die wij met al die mensenlevens betalen, nog opweegt tegen de doelstelling van de missie." Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP waarschuwde voor het afnemen van het draagvlak in de samenleving voor de missie.

Lichamen gedode militairen terug

maandag 21 april 2008 | 03:11 

EINDHOVEN/HENGELO - De lichamen van de gesneuvelde Hengelose militair Mark Schouwink (22) en Dennis van Uhm, zoon van de net aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, zijn gisteravond op vliegveld Eindhoven aangekomen en na een korte ceremonie overgedragen aan de familie.

Voor beide militairen geldt dat zij nog maar enkele weken in Uruzgan gelegerd waren. De fatale missie van Mark Schouwink vrijdag was zijn eerste buiten de directe omgeving van kamp Holland. Vanaf vanmorgen tien uur is voor hem in het gemeentehuis van Hengelo een condoleanceregister geopend. De begrafenissen van zowel Schouwink als Van Uhm vinden naar verwachting later deze week plaats.

Bij de aanslag, op twaalf kilometer van het kamp, raakten ook twee andere militairen gewond, soldaat eerste klasse Toninho Norden (20) uit Amsterdam en korporaal eerste klasse Roger Hack (25). Zij arriveerden zaterdag al in Nederland en zijn opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De vier slachtoffers maakten deel uit van het 45e pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

Op Kamp Holland in Uruzgan hielden honderden Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen gisterochtend een herdenkingsdienst voor hun twee gesneuvelde collega's. Op de site van het ministerie van Defensie stroomden in het weekend duizenden condoleances binnen. Ook op de site van onze krant betuigen velen hun medeleven.

De regeringsfracties CDA en PvdA voelen er vooralsnog niets voor NAVO-landen onder druk te zetten om meer militairen naar Uruzgan te sturen. Daarmee keren zij zich tegen de oproep die de militaire vakbonden AFMP en ACOM het afgelopen weekeinde deden.

Volgens de bonden bewijzen de aanslagen met bermbommen dat de ruim 1700 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan het gebied niet kunnen controleren. Er zouden nog eens 1600 militairen extra nodig zijn, met name uit andere NAVO-landen.

De vakbonden eisen dat de Nederlandse regering 'met haar vuist op tafel' slaat om extra militairen van andere NAVO-landen. "We kunnen niet een beetje oorlog voeren", aldus AFMP-bestuurder Wim van den Burg. "Er zijn twee keer zoveel militairen nodig in Uruzgan, en dat kan niet alleen vanuit Nederland." Volgens de bonden moet Nederland desnoods dreigen andere missies niet meer te steunen, voordat er versterking komt. De ACOM stelt dat de politiek verantwoordelijk is. "Als die op haar krent blijft zitten, aanvaardt ze willens en wetens het risico dat er door bermbommen doden en gewonden vallen", aldus bestuurder Jan Kleian.

De regeringsfracties PvdA en CDA voelen niets voor druk op de NAVO. Volgens hen geeft de militaire top zelf nog steeds aan dat de missie kan worden uitgevoerd. Het CDA wil dat Afghanistan haast maakt met het opleiden van de eigen politiemacht en wil met de PvdA wachten op een reactie van minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

De NAVO maakte gisteren bekend dat 360 Afghaanse militairen zijn begonnen met een opleiding om explosieven, zoals bermbommen, te ontmantelen. Maar zij worden voorlopig niet ingezet in Uruzgan.

 

Overleden militairen terug in Nederland

21-04-2008 | Door: Olaf van Dijk

Taliban: Aanslag was vergelding voor Fitna.

De lichamen van de twee militairen die vrijdag door een aanslag met een bermbom in Afghanistan om het leven kwamen, zijn zondagavond aangekomen in Nederland. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, wiens zoon een van de slachtoffers is, was aanwezig op Vliegbasis Eindhoven. Ook de familie van het andere slachtoffer was op de vliegbasis, meldt het ministerie van Defensie.

De lichamen van eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat eerste klasse Mark Schouwink werden verwelkomd door een erehaag van 180 militairen. Onder hen waren zes collega's van het peloton van de slachtoffers. De zes zijn samen met hun overleden strijdmakkers teruggevlogen uit Afghanistan. Na de uitvaart keren zij terug naar het front.

Nabestaanden

Na een korte ceremonie zijn de lichamen overgedragen aan de nabestaanden. Daarbij waren plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Freek Meulman en commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee aanwezig. Ook commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade waar de slachtoffers onderdeel van waren was present.

In Afghanistan is zondagochtend een afscheidsceremonie gehouden voor de gesneuvelde militairen. Daarbij waren Nederlandse, Amerikaanse en Australische militairen aanwezig. De kisten van de slachtoffers werden in een open vrachtwagen naar het vliegveld gereden. Langs de hele route stonden volgens het ministerie collega's opgesteld voor een laatste groet. Van Uhm en Schouwink kwamen vrijdag in de buurt van Tarin Kowt om het leven. Twee andere militairen in hetzelfde voertuig raakten zwaargewond. Zij kwamen zaterdag aan op Eindhoven en liggen in een militair ziekenhuis.


De Taliban zegt dat de dodelijke aanslag een vergelding is voor de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders. Dat meldt de Amerikaanse terrorismecoördinator Laura Mansfield. Volgens haar staat er in het Arabisch op de webstite van de Taliban: 'De aanval was één van de acties om wraak te nemen voor de beledigende film.'

Crematie militairen Schouwink en Van Uhm



NIJMEGEN - Eerste luitenant Dennis van Uhm van de Koninklijke Landmacht wordt vrijdag in Beuningen bij Nijmegen gecremeerd. De crematie van soldaat eerste klas Mark Schouwink vindt donderdag plaats in het Twentse Usselo. Dat blijkt uit advertenties die dinsdag in kranten zijn geplaatst.

Nijmegenaar Van Uhm, zoon van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, en Hengeloër Schouwink kwamen vorige week vrijdag om het leven door een bermbom in Afghanistan. Beide lichamen arriveerden zondag in Nederland.

Collega's van de omgekomen militairen roemen de twee als 'vakmannen in hart en ziel'. Zij noemen Van Uhm een 'geboren leider die gezag uitstraalde, waarmee hij veel vertrouwen wekte.' Schouwink was een slimme jongen, altijd vrolijk, die zijn pelotongenoten tijdens zware momenten motiveerde'.

De uitvaart van de in Uruzgan gesneuvelde militair Mark Schouwink uit Hengelo is met beperkte militaire eer.

De familie heeft het ministerie van Defensie laten weten geen prijs te stellen op volledig militair ceremonieel. Wel is er een kleine militaire erehaag, wordt The Last Post gespeeld en wordt de Nederlandse vlag, die op de kist lag, aan de familie overhandigd.

De crematieplechtigheid is donderdag in Usselo

Soldaat Schouwink gecremeerd in Usselo

donderdag 24 april 2008

USSELO (ANP) - De vorige week in de Afghaanse provincie Uruzgan gesneuvelde militair Mark Schouwink is donderdagmiddag in Usselo gecremeerd. Bij de uitvaartplechtigheid waren veel familie, vrienden, bekenden en collega's aanwezig.

De uitvaartstoet werd begeleid door een escorte van de marechaussee. Zeventig militairen vormden een erehaag, zo liet Defensie weten. Daarnaast woonden 25 veteranen, de commandant 43 Gemechaniseerde Brigade generaal-majoor Mart de Kruif en zijn opvolger, brigadegeneraal Kees Van den Heuvel, de plechtigheid bij.

De 22-jarige soldaat der eerste klasse kwam op 18 april om het leven toen het voertuig waarin hij zat op een bermbom reed. Ook zijn commandant Dennis van Uhm overleed, twee anderen raakten gewond. Van Uhm wordt vrijdag gecremeerd.

Bron: barneveldsekrant.nl

 

Gesneuvelde soldaat gecremeerd in Usselo

Gepubliceerd: gisteren 19:24

Soldaat der eerste klasse Mark Schouwink is donderdagmiddag gecremeerd in Usselo. Dat gebeurde onder ruime belangstelling van familie, vrienden, bekenden en collega's, meldt het ministerie van Defensie. Schouwink kwam vrijdag door een bermbom om het leven in Uruzgan.


De uitvaartstoet voor Schouwink werd begeleid door een escorte van de Koninklijke Marechaussee. Daarbij waren 25 veteranen aanwezig. Zeventig militairen vormden een erehaag voor de omgekomen soldaat. Ook generaal-majoor Mart de Kruif en zijn opvolger brigadegeneraal Kees Van den Heuvel woonden de plechtigheid bij. 

Eerste luitenant Dennis van Uhm, die vrijdag bij dezelfde aanslag omkwam, wordt vrijdag in Beuningen gecremeerd.